سکته مغزی برای بیان آسیب بخشی از نسج مغز در اثر توقف ناگهانی جریان خون استفاده میشود. اصطلاح علمیتر آن که توسط همکاران گروه پزشکی بکار میرود ، CVA یا .CerebroVascular Acc. است....
سکته مغزی برای بیان آسیب بخشی از نسج مغز در اثر توقف ناگهانی جریان خون استفاده میشود. اصطلاح علمیتر آن که توسط همکاران گروه پزشکی بکار میرود ، CVA یا .CerebroVascular Acc. است.
مکانیسمهای اصلی مولد سکته مغزی را میتوان به دو گروه اصلی تقسیم کرد:
1.انسداد یک شریان : این حالت معمولا در اثر تشکیل لخته های خون در جداره رگ پدید میآید . این لخته معمولا بتدریج در اثر رسوب چربی بزرگتر شده و نهایتا باعث انسداد رگ میشود. گاه لختهای از نقاط دیگر بدن به این شریان مهاجرت کرده و موجب انسداد آن میشود.
2.پارگی شریان داخل مغز: این حالت معمولا باعث خونریزی موضعی و نرسیدن خون به نواحی تحت تغذیه شریان مورد نظر میشود. بسیاری از این موارد در اثر بالا رفتن کنترل نشده فشارخون و بعضا به علت غیر طبیعی بودن جداررگها پدید میآیند.
ریسک فاکتورها – یا عوامل تسهیلکننده پیدایش سکته کدامند؟
فشار خون بالا . در صورت عدم درمان مناسب ، بیماری قند، سیگار، سابقه خانوادگی مثبت، تصلب شرائین یا سخت شدن جداره سرخرگها در آترواسکلروزیس) ، ضربان غیر طبیعی قلب، مصرف برخی داروها، وجود بعضی از بیماریهای زمینهای مثل اختلالات انعقادی ، غلظت بالای خون، و … نقش مهمی در زمینهسازی وقوع سکتههای مغزی دارند.
علائم سکتههای مغزی چیست ؟
بسته به اینکه کدام منطقه مغز و با چه وسعتی درگیر شده است ، علائم بالینی متفاوت خواهند بود اما در اغلب موارد یکی از حالات زیر پدید میآید:
1. ضعف یا فلج نیمی از بدن جزء معروفترین علائم سکتههای مغزی بشمار میرود
2. اختلال نسبی یا کامل در حرکات ارادی یا حس بخشی از بدن مثلا یک دست یا یک پا
3. اختلال تکلم و ضعف عضلانی بخشی از صورت یا کرختی ، یا احساس سوزن سوزن شدن آن
4. اختلال تعادل ، مشکلات بینائی ، یا بهم خوردن مکانیسم بلع طبیعی
5. اختلال تنفس و گاه کاهش سطح هوشیاری
6.تشنج(به صورت های مختلف).
شدت و مدت علائم بیماری بسته به نوع سکته متفاوت است. برخی علائم ممکنست تا حد بسیار زیادی برطرف شوند، در حالیکه بعضی از انها میتوانند مادام العمر زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار دهند اما نکته قطعی و اثبات شده اینست که درمان صحیح و بموقع می تواند بسیاری از علائم را کنترل کند و سرعت بهبودی بیمار را افزایش دهد.
درمان :
1. بستری در بیمارستان و انجام درمان های مقدماتی
2. شروع درمانهای داروئی به صلاحدید پزشک برای جلوگیری از افزایش اندازه لخته
3. در صورت لزوم. انجام عمل جراحی برای بازکردن عروق مسدود (بندرت) . یا تخلیه خونریزی داخل مغزی
4. کنترل وضعیت بیمار پس از ترخیص (درمان مناسب فشار خون بالا، درمان و اصلاح بیماریهای زمینهای . رژیم غذائی مناسب و (…
5. نوتوانی (گفتار درمانی ، حرکت درمانی ، و…) در مراحل بعدی بسیار ارزشمند خواهد بود.
منبع: دکتر ظهرابی